زردی و حاشیه سوختگی درختان پسته
زردی و حاشیه سوختگی درختان پسته
یکی از مهمترین بیماریهای درختان پسته، زردی و حاشیه سوختگی است که میتواند خسارت غیرقابلجبرانی را به درختان پسته وارد نماید. عامل بیماری، باکتری Xylella fastidiosa بوده که یک باکتری سختکشته محدود به آوند چوبی میباشد. این پاتوژن عامل اپیدمیهای مهمی مانند بیماری پیرس انگور در کالیفرنیا، سندروم زوال سریع زیتون در ایتالیا، کلروز مرکبات در آمریکای جنوبی، سوختگی برگی بادام، بلوط، گالبی، خرزهره و کوتولگی یونجه است.
نشانههای بیماری در درختان پسته بهصورت زردی و سوختگی پهنک و حاشیه برگها روی یک یا تعدادی از شاخههای درختان بوده که با پیشرفت بیماری، حاشیه سوختگی و کوچکشدن برگها، سر خشکیدگی و در نهایت مرگ درختان مبتلا نیز مشاهده میشود (شکل 4). علائم ناشی از عفونت X. fastidiosa غیراختصاصی و عمدتاً شبیه نشانههای تنش آبی است که شدت این نشانهها بسته به گونه میزبان، ژنوتیپ پاتوژن، شرایط محیطی و ارتباط میان باکتری و میزبان متفاوت است. گیاهان مایهزنی شده با X. fastidiosa برای مدت زمانی بدون علامت بیماری باقی میمانند که این زمان بسیار متنوع است، از 12 ماه در پیرس انگور تا 14 ماه در بیماری زوال سریع زیتون که این زمان بستگی به تنشهای زنده و غیرزندهای دارد که گیاه مایهزنی شده با آن روبرو میشود.
پایداری و دوام باکتری در طبیعت در آوندهای چوبی گیاهان آلوده و در قسمت ابتدایی روده حشرات میزبان، دامنه میزبان پاتوژن بسیار وسیع و شامل حدود 563 گونه گیاهی متعلق به 82 خانواده گیاهی از گیاهان علفی و درختان میباشد. در مناطقی که باکتری بهتازگی وارد شده، شناسایی جمعیتهای میزبان بالقوه و از آن مهمتر میزبانهایی
که بهعنوان مخزنی برای باکتری عمل میکنند، بسیار اهمیت دارد. در این مناطق، حساسیت به بیماری، نشانههای بیماری و میزبانهای بالقوه بسیار متفاوت هستند. این تنوع میتواند در ژنوتیپهای یک رقم یا گونههای یک جنس دیده شود. بسیاری از استرینهای X. fastidiosa بهطور یکنواخت در میزبان پخش نمیشوند، بهویژه در میزبانهای بدون علامت، بنابراین این گیاهان بهعنوان یک مخزن نامشخص برای باکتری میباشند.
انتقال باکتری به میزبانها به دو روش امکانپذیر است:
- به وسیله حشرات تغذیهکننده از شیره خام آوندهای چوبی (Hempitera و Auchenorryncha)
- از طریق پیوند