تریستا ستارۀ اصلی شو تلویزیونی دوشیزهها و نفر دوم مسابقۀ مجردها در شبکۀ ایبیسی -با بیش از 30 میلیون بیننده- است. در اولین بارداری وی تشخیص دادند که تریستا به دیابت بارداری مبتلا شده است و همین کافی بود تا زندگی رؤیایی او به تراژدی تلخی مبدل شود؛ خوشبختانه خانوادۀ ساتر اکنون صاحب دو فرزند سالم و ساکن کلرادو هستند. تریستا نویسندۀ کتابی به نام به خوبیوخوشی تا پایان عمر: نیروی زندگیساز شکرگزاری، سخنران، ویرایشگر مجلۀ بورلیهیلز، عضو هیئتمدیرۀ شیلیفت، و خالق مجموعۀ شکرگزاری است.
میزبانی شخصی مثل او باعث افتخار ماست. تریستا بهعنوان سفیر پستهکاران آمریکایی نیز فعالیت میکند؛ او سال 2017 در کنفرانسی شرکت کرد و از تجربۀ دیابت بارداری خود و همچنین نتایج مطالعات اخیر درزمینۀ فواید پسته در دوران بارداری گفت.
حالا نوبت گفتوگو با اوست! تریستا بیا از مبارزاتت در طول دورۀ درمان، تجربهات از مراجعه به متخصص تغذیه، و نحوۀ برنامهریزیِ فعلیت برای داشتن زندگی شاد و سالم صحبت کنیم.
مصاحبهگر: وقتی در دوران بارداری متوجه شدی که به دیابت بارداری مبتلا شدی، چه حسی داشتی؟
ساتر: کاملاً شوکه شده بودم. خیال میکردم بارداری من هم مثل بقیه بیدردسر است و همهچیز به خوبیوخوشی پیش خواهد رفت. بااینکه میدانستم قبلاً در خانوادهمان سابقۀ ابتلا به دیابت را داشتهایم، بازهم زمانی که تست گلوکز خودم را دیدم درجا خشکم زد. باید خیلی قبلتر از اینها احتمالش را میدادم اما سهلانگاری کرده بودم. البته خیلی زود خودم را جمعوجور کردم؛ دیدم با غمبرکزدن که چیزی حل نمیشود پس بلافاصله بعد از تشخیص بیماریم به متخصص تغذیه مراجعه کردم. خداروشکر معلوم شد که نیازی به تزریق انسولین یا مصرف دارو نیست و صرفاً با رژیمدرمانی و ورزش قابلکنترل است؛ پس خیالم راحت شد که از پسش برمیآیم.
مصاحبهگر: تو خیلی سالم و سرزنده به نظر میرسی، علت تعجبت از ابتلا به بیماری همین بود؟
ساتر: میدانی، نکتۀ مهم ماجرا این است که هرکدام از ما ممکن است دیابت بارداری بگیریم! در نگاه اول رقم قابلتوجهی به نظر نمیرسد اما حدود %10 از مادران آمریکایی در دوران بارداری به این بیماری مبتلا میشوند و این رقم پایینی نیست! فکر نکنید که ابتلا به بیماریهای اینچنینی مختص افراد چاق و ناخوش است، خیر! ممکن است خیلی هم سالم و خوشاندام باشید و بااینحال بازهم مبتلا شوید. لب کلامم این است: اگر قصد باردارشدن دارید، مسئولیت زیادی پیش روی شماست. به تغذیه و سلامتی خود توجه کنید. اگر زمانی دیابت بارداری گرفتید یا بهلحاظ ژنتیکی زمینۀ ابتلا به آن را داشتید، نگران نشوید و هرچه در توان دارید برای بهبود خود انجام دهید.
مصاحبهگر: از توصیههای متخصص تغذیهات برایمان بگو؟
ساتر: او مدام به من گوشزد میکرد که وعدههای غذاییم متعادل باشند. میگفت باید روزانه یکسوم کربوهیدرات، یکسوم پروتئین، و یکسوم چربی مصرف کنی تا به این تعادل برسی. یادم میآید که بیشازهرچیز حواسم به مصرف پروتئین بود. مثلاً اگر کربوهیدراتی مانند نان یا کلوچه در برنامهام بود، اول به سراغ پروتئین میرفتم و بعد کربوهیدرات کمتری مصرف میکردم؛ شاید فقط چند عدد سیبزمینی سرخکرده میخوردم. راستش خیلی برایم مهم بود که تعادل رژیم غذاییم حفظ شود؛ اصلاً اجازه نمیدادم که قند و کربوهیدرات اضافی برنامهام را خراب کنند. وعدۀ ناهارم فقط شامل میوه نمیشد بلکه میوه را به همراه ماست و پسته مصرف میکردم. حسابی حواسم بود که فیبر زیادی در رژیم غذاییم باشد؛ درعوض مصرف هرگونه قند و کربوهیدرات فراوریشده را متوقف کردم. آدم وقتی باردار است دوست دارد هرچه هوس میکند بخورد و من هم که تا دلتان بخواهد عاشق شیرینیجات هستم؛ خیلی برایم سخت بود که جلوی خودم را بگیرم اما دائماً به این فکر میکردم که سلامتی خودم و فرزندم بسیار مهمتر است. مدام دربارۀ فواید و مضرات چیزهایی که میخوردم و چیزهایی که بهتر بود بخورم تحقیق میکردم.
مصاحبهگر: از زمان تولد فرزندت تاکنون، روند سلامتی و سطح گلوکزت چطور بوده است؟
ساتر: پسرم الآن دهساله است. از زمان زایمانم تابهحال هیچ مشکلی پیش نیامده و سطح گلوکزم نرمال است؛ باوجوداین خیلی احتیاط میکنم چون پدرم و مادربزرگم هردو دیابت نوع 2 داشتند. گمان کنم باید همیشه حواسم جمع باشد و سطح قندم را در حالت حداقلی نگه دارم. البته اگر بخواهم صادق باشم، تجربۀ شگفتانگیزی که بهعنوان سفیر پستهکاران داشتم، اطلاعاتم را درزمینۀ اهمیت تغذیۀ سالم بالا برد. خودتان هم میدانید که عادات غذایی خوب چقدر در پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع 2 تأثیر دارد.
مصاحبهگر: بعد از تشخیص این بیماری، رژیم غذایی خودت و خانوادهات چه تغییری کرد؟
ساتر: دیگر مثل گذشته نان بدونسبوس نمیخوردیم، بهجای آن به غلات سبوسدار و حبوبات روی آورده بودیم. سعی میکردیم هرچه میخوریم ارگانیک باشد. در طول روز تمام فکر و ذکرم این بود که فرزندانم حتماً میوه، سبزیجات، و پروتئین موردنیاز خود را مصرف کنند. به شما هم پیشنهاد میکنم که میوه، آجیل، و سبزیجات زیاد بخورید؛ غذاهای اینچنینی هم فیبر زیادی دارد و هم به عملکرد بهتر دستگاه گوارش کمک میکند. البته ما همه انسانیم و قبول دارم که گاهی اصلاً نمیشود جلوی هوسهایمان را گرفت. پس اگر زمانی دلت هلههوله خواست، ایرادی ندارد، بخور. ولی زود به خودت بیا و فراموش نکن که داری همۀ این کارها را برای سلامتی خودت و فرزندانت میکنی.
مصاحبهگر: از روتینِ ورزشیت برایمان بگو؟
ساتر: من به پیلاتس و حرکات اصلاحی بسیار علاقهمندم. دوندۀ خوبی نیستم اما قدم زدن و کوهنوردی را بسیار دوست دارم. ازآنجاییکه ما در کلرادو زندگی میکنیم و آنجا منطقهای کوهستانیست، کوهنوردی بخشی از سبکزندگیمان شده است. بیرون میرویم، ورزش میکنیم، و از تماشای صخرههای زیبای آنجا لذت میبریم.
مصاحبهگر: به نظر میرسد دربارۀ رژیم و تناسباندام خیلی معقول و میانهرویی، موافقی؟
ساتر: کاملاً! به نظر من نباید زیاد تندروی کرد. دقت کردهاید هرگاه میخواهیم خودمان را در چیزی محدود کنیم، برعکس رغبت و تمایلمان به آن بیشتر میشود؟ این هم همین است! اعتدال رمز موفقیت در هر کاریست. اگر گهگاهی زیادهروی کردید، وسواس نداشته باشید. باور کنید به جایی برنمیخورد. در پاسخهای قبلی هم به این موضوع اشاره کردم که عاشق شیرینیجات هستم؛ بنابراین اگر زمانی هوس کنم، میخورم و هیچ اشکالی هم ندارد؛ اما نکتۀ مهمش اینجاست که اعتدال را رعایت میکنم؛ مثلاً بهجای آنکه یکجا پنج بیسکویت بخورم، خودم را به خوردن یک بیسکویت قانع میکنم یا اگر بخواهم دسر بخورم آن را با رایان تقسیم میکنم و کل ظرف را یکنفره تمام نمیکنم. مقصودم این است که هم میشود طبق خواستۀ دلمان پیش برویم و هم درعینحال اعتدال را رعایت کنیم و سالم بمانیم.
مصاحبهگر: معمولاً چه مدل غذاهایی میخورید؟
ساتر: ما بیشتر اهل خوردن ماست یونانی و ماست میوهای هستیم. برای شام هم معمولاً پاستا، پیراشکی، یا خوراک مکزیکی میخوریم. صبحها برای خودم اسموتی شیر و بادام و برای بچهها کلوچه درست میکنم. تازه رایان هم گاهی برایشان پنکیک درست میکند. بااینحال، آخرهفتهها میگذارم کمی شیطنت کنند و هلههوله بخورند. خوشبختانه فرزندانم برای خوردن سبزیجات بدقلقی نمیکنند؛ اغلب همراه شام سالاد میخوریم. سالاد موردعلاقهشان سالاد اسپانیاییست، چراکه پر از توتفرنگی و مغزیجات است.
اگر دیابت بارداری دارید، بخوانید:
پزشکان معمولاً بین هفتههای 23 تا 28 بارداری برای مادران تست گلوکز تجویز میکنند. اگر نتیجۀ تست نشان داد که دیابت بارداری دارید، جای نگرانی نیست. این بیماری شایعی در زنان باردار و علت آن تغییرات هورمونی است. اگرچه این بیماری در برخی افراد عوارض ایجاد میکند، در برخی دیگر بهسادگی با اصلاح رژیم غذایی قابلکنترل است. تغییر در زمان و چگونگی مصرف غذاهای کربوهیدراتدار میتواند به کنترل سطح گلوکز بیمار و جلوگیری از بروز عوارض کمک کند. مصرف غذاهای سرشار از پروتئین و ویتامین و داشتن رژیم غذایی متعادل بهترین راهکار برای این بیماران است.
حالا چند نکته از تجربیات خودم دربارۀ رژیم غذایی متعادل میگویم:
1-اگر عادت دارید برای صبحانه دو قطعه نان تست بخورید، بهتر است یکی از آنها را با فراوردهای پروتئینی جایگزین کنید.
2-ازآنجاییکه هورمونهای بارداری در ساعات اولیۀ صبح بیشتر ترشح میشوند، سعی کنید تا میتوانید در وعدۀ صبحانه فیبر و پروتئین بخورید.
3-اگر برای صبحانه جو دوسر میخورید، به آن مغزیجات اضافه کنید. فیبر و چربی نهفته در مغزیجات به هضم کربوهیدرات نهفته در جو دوسر کمک میکند.
4-روزانه سه وعدۀ غذایی مختصر و بین دو تا چهار میان وعده برای خود در نظر بگیرید.